Събитието „Истории в обектива“ срещна топ-фотографи с любителите на визуалните изкуства в София

//Събитието „Истории в обектива“ срещна топ-фотографи с любителите на визуалните изкуства в София

Събитието „Истории в обектива“ срещна топ-фотографи с любителите на визуалните изкуства в София

При изключително висок интерес премина събитието „Истории в обектива“, организирано в партньорство от телевизионния канал National Geographic, списание National Geographic и поредицата на InGlobo „Ловци на истории“. То събра на едно място едни от най-популярните професионалисти и любители на фотографията, които споделиха страстта си към различни жанрове в нея, както и много вълнуващи истории от цял свят.

Четиримата забележителни членове на журито в националния конкурс на National Geographic
– Вера Гоцева – Ломовера (ментор фотограф), Димитър Караниколов (пътуващ фотограф), Стоян
Ненов (фото репортер), както и специалният гост на събитието Хайме Рохо  (wild life photographer) преведоха стотиците гости през различни преживявания, техники и процеси на
снимане и споделиха какво се крие зад някои от най-въздействащите им кадри. Публиката имаше
възможност да научи от тях кои са избраните за победители сред 5577-те снимки, подадени
в категориите – „Животни“, „Хора“, „Пейзажи“ и „От високо“. Четирите най-добри кадъра ще бъдат публикувани в октомврийския брой на списание National Geographic.

Големият победител в конкурса е Цветелин Илиев, със снимката „Планинари“ от посрещането на
есенния изгрев от заслон Кончето в Пирин. „Никога не бях печелил награда от фотоконкурс. Видях обявената възможност от National Geographic. Харесвам работата им и реших да пробвам. Радвам се, че съм успял да впечатля журито.“, сподели големият победител, който е отличен и като най-добър в категория „Пейзажи“. Той спечели Samsung Galaxy S22 ULTRA, както и незабравимо National Geographic пътешествие с компанията G Adventures до Португалия, чрез което ще има възможност да опознае и заснеме нови култури, традиции и уникални природни и исторически забележителности. Наградата му беше връчена от Вера Гоцева – Ломовера. „За мен бе огромна чест да бъда част от националния конкурс на National Geographic. Да журирам конкурс от такъв мащаб бе отговорна задача, защото в категорията, за която отговарях “Пейзажи”,
участваха хиляди. Търсих пейзажен кадър, който да е емоционален, разказващ история
и показващ отношението на човека към природата., каза Вера Гоцева.

Носител на „Наградата на публиката“ е Марио Чомаклийски, който спечели сърцата на
аудиторията с кадър от село Старосел, озаглавен „Царственост и съблазън“. „Записах се на шега.
Радвам се, че публиката е оценила красивата история, която снимката разказва – на мъжкия паун, който разпервайки криле ухажва женския. Съветът ми към всички е да са смели и в следващото издание да изпратят кадъра, който харесват най-много.“, каза след получаването на отличието любителят фотограф. За него и победителите в категориите Samsung осигурява мобилен телефон Galaxy S22 ULTRA.

Победител в категория „Хора“ е Елисавета Чулкова с фотографията „Приготвяне на булка в
Рибново“. Фотожурналистът Стоян Ненов поясни, че изборът е бил изключително труден, защото
всяка от снимките е различна по свой собствен начин. Най-добър за него е кадърът, който не само
отговаря на стандартите на National Geographic, но и проговаря. „Разгледах стотици фотографии и съм убеден, че едни от най-силните кадри бяха именно в категорията в която журирах – “От Високо”. Ето защо ми беше много трудно да отлича само двама.“, разказа архитектът, пътешественик и фотограф Димитър Караниколов. „Имаше страшно красиви пейзажи и минималистични композиции от птичи поглед, но за мен наред с това да е естетически издържан един кадър е също толкова важно и каква история разказва, както и колко интересна е тя.  В кадъра – подгласник "Мрачно утро" на Владислав Чанев има силно социално послание – кадър, който поставя въпроси и има документална стойност.

Победителят в категорията Жега; на Диляна Димова, освен че е нестандартен и много силен визуално, намеква за глобалните промени, на които ставаме свидетели, а именно: само след 2 седмици се очаква населението на планетата Земя да достигне 8 милиарда.“

Най-впечатляваща за всички остана срещата с Хайме Рохо, който идва в България за първи
път. Той е фотограф на National Geographic със страст към дивата природа и опазването на
околната среда. Надява се един ден снимките му да се превърнат в инструмент за създаване на
нови защитени територии. Често си сътрудничи с екологични организации и правителствени
агенции по цял свят. Рохо е старши стипендиант на Международната лига на природозащитните
организации, попечител на фондация WILD и носител на редица престижни награди като World
Press Photo и Wildlife Photographer of the Year. „Винаги е изключително вълнуващо да журираш
фотоконкурси , още повече, когато са на National Geographic. Останах приятно изненадан от голяма част от кандидатите и смятам, че с колегите ми направихме много добра селекция. Подобен тип конкурси те правят по-добър фотограф.. От една страна те карат да критикуваш работата си и да прецизираш добре с кое изображение да се включиш. От друга ти позволяват да разшириш мирогледа си и да свериш часовника си с това, което другите правят Аз на първо място поставям естетиката. Задължително е в кадъра да има послание и емоция. Препоръчвам на всички да се стараят да изненадат журито посочи Хайме Рохо.

За победител в категория „Животни“ той е избрал Антон Анестиев със снимката „Антилопи гну пред Килиманджаро“.
Наградените фотографии са достъпни на: https://photocontestbg.natgeotv.com/winners

Ето и пълния списък на отличените:
Категория „Животни“
Победител – Антон Анестиев – „Антилопи гну пред Килиманджаро“
Подгласник – Иван Миладинов – „Дива Коза“
Категория „Хора“
Победител – Елисавета Чулкова – „Приготвяне на булка в Рибново“
Подгласник – Мартин Иванов – „Човечност“

Категория „Пейзажи“
Победител – Цветелин Илиев – „Планинари“ /Победител на конкурса/
Подгласник – Велико Карачивиев – „Fireflies fairy tale”

Категория „От високо“
Победител – Диляна Димова – „Жега“
Подгласник – Владислав Чанев – „Мрачно утро“
Организаторите на конкурса споделиха желанието си той да се превърне в традиция и очакването,
че следващото издание ще достигне до още повече хора и ще се радват на още по-внушителен
брой споделени фотографии.

За National Geographic Partners LLC
National Geographic Partners LLC (NGP), съвместно дружество между The Walt Disney Company и National Geographic Society, има за мисия да доставя на световната публика първокласно научно, приключенско и изследователско съдържание посредством несравнимо портфолио от медийни канали. NGP обединява глобалната мрежа от телевизионни канали на National Geographic (National Geographic Channel, Nat Geo WILD, Nat Geo MUNDO, Nat Geo PEOPLE) с медиите на National Geographic и ориентираните към потребителя платформи, включително списанията National Geographic, National Geographic Studios, свързаните с тях дигитални и социални мрежи, книги, карти, медии за деца и други активности като пътувания, глобални преживявания и събития, продажби на архив, лицензионен и електронен бизнес. Разширяването на знанията и разбирането ни за света е основна цел на National Geographic вече 134 години, а сега сме решени да отидем и по-далеч, да прескочим границите в името на нашите потребители… достигайки до милиони хора по целия свят, в 172 държави и на 43 езика, всеки месец. NGP връща 27 процента от прихода си към фондацията с нестопанска цел National Geographic Society, за да финансира работата на организацията в сфери като наука, изследвания, архивиране, опазване на околната среда и образование.

За повече информация посетете www.natgeotv.com или https://www.facebook.com/NatGeoBulgaria

By |2022-09-28T16:41:38+03:00September 28th, 2022|Places & events|0 Comments