Санторини – слънце и любов, с Planet Travel Center

/, Destinations/Санторини – слънце и любов, с Planet Travel Center

Санторини – слънце и любов, с Planet Travel Center

СПЕЦИАЛЕН ПРОЕКТ С ПОДКРЕПАТА НА PLANET TRAVEL CENTER – WWW.PLANET.BG

Едва ли има човек на планетата, който да не е чувал за уникалният и мистичен остров Санторини. Мястото, което се свързва с изгубената цивилизация на Атлантида в миналото и с най-големия вулканичен взрив в историята на човечеството. А днес всички свързват острова с романтика и красота, която докосва дълбините на душата.

Остров Санторини, наричан за кратко Тира (Thira, от гръцкото Θήρα ) е най-голямата част от островен архипелаг, който носи същото име и е остатък от вулканичен кратер. В групата се включват островите Санторини и Тирасия, които са населени и ненаселените Аспрониси, Неа Камени, Палея Камени и Кристина. Общата площ на всички острови е 90 кв.км, а от тях Санторини заема 78 кв.км. Постоянното население на острова е около 20 хиляди жители.

Съществуването на острова и неговата история датират от повече от 3500 години, когато е представлявал цял остров с името Стронгили (Strongili), в превод кръгъл. Именно с този остров се свързва и може би най-големият вулканичен взрив, който някога се е случвал на планетата. Изригването е било в центъра на Стронгили, като буквално изхвърля цялата земна маса, разрушава напълно острова, след което се образува днешната Калдера, по ръба на която са разположени Фира, Фиростефани и Ия. Според проучванията взривът е бил толкова силен, че се счита, че това е допринесло допълнително за упадъка на Миноанската цивилизация на остров Крит. Цунамито, породено от изригването е било с височина над 200 м, а при Крит е достигнало около 60 м. В годините на изследване е намерена пепел от вулкана на територията на днешна Северна Европа.

Но това не е последното изригване на вулкана. През хилядолетията е имало още много изригвания, които постепенно довеждат до формирането на Неа Камени и Палея Камени.

Историята на острова също датира от времето на голямото изригване. Предположенията, че именно на този остров са живели мистичните Атлантиди не е безпочвено. На територията на днешен Акротири находките доказват за наличието на развита цивилизация, която е била във връзка с Миноанската и определено е била ако не по-развита, то поне на същото ниво.

Санторини взима участие в събития, засягащи Атина и Спарта, а по време на Пелопонеската война участва срещу Атина.

Като част от Древна Елада, след превземането от римляните, Санторини става част от Източната римска империя, известна като Византия. По-късно, по време на кръстоносните походи, островът попада във владение на формираното тогава Херцогство на Егейско море, чийто център са Наксос (Naxos) и Парос (Paros). Именно тогава венецианците наричат осторова Санторини, произтичащо от Santa Irini – италианското име на църквата «Света Ирина».

В XV век Санторини попада под управлението на Османската империя до 1830 г.

Заради честите вулканични изригвания, Санторини остава почти безлюден почти до края на Втората световна война. През 70-те години на острова започват да пристигат и да се заселват последователите на Хипи движението, които намират тук място за основаване на своите комуни. Това постепенно насочва светлината към острова и постепенно започва да се развива туризъм. Уникалността му го прави все по-популярен и през последните две десетилетия остров Санторини е в топ класациите за най-харесван остров. Романтичните гледки към морето и вулканите Неа Камени и Палея камени го превръщат в една от най-предпочитаните дестинации за сключване на брак или сватбени пътешествия. Днес остров Санторини е посещаван от средно 2 млн. туристи годишно, които пристигат по вода и въздух.

Противно на представите на всеки, че Санторини е бял остров, всъщност островът представлява смес от черна и червена магмена скала. А представата за бял остров идва от построените в типичният за Цикладите стил къщи и църкви – бели, със сини покриви.

Въпреки, че е вулканичен остров, за любителите на плаж и море, Санторини предлага своите уникални плажове: Черният плаж, Червеният плаж и Белият плаж.

Черният плаж е най-популярен и лесно достъпен. Разпростира се в Югоизточната част на острова, като най-известните курорти са Камари, Периса, Периволос (Kamari, Perisa, Perivolos). Пясъкът е от ситен до едър, черен на цвят.
Червеният плаж е достъпен само по вода – разположен в Южната част на острова, до Акротири.

Белият плаж е по-скоро атракция. До него се стига само по вода.
От пристанището при Акротири има лодки, с които туристите могат да се разходят само да разгледат или да останат и плажуват на Червеният и Белият плаж.

Столицата Фира (Fira) е разположена на Калдерата, съответно при нея няма плажове. Като център на острова тя предлага всякакъв вид развлечения за всички вкусове. Веднага след Фира са известните Фиростефани и Имеровигли (Firostefani, Imerovigli). Именно там са разположени част от хотелите, които предлагат спиращи дъха изгледи към морето и вулкана.

И накрая на острова е световноизвестната Ия (Oia) – мястото, което, особено през активните туристически месеци, ежедневно се посещава от хиляди туристи. Причината е, че оттук се открива гледка към един от най-красивите залези в света. До Ия се стига по суша и по вода – корабчета акостират при малко пристанище, откъдето до върха има 258 стъпала, които може да се изкачат пеш или с магаре.

По-малко известно и все още не толкова популярно като място за почивка е Акротири. Намира се в Южната част на острова и поради отдалечеността му от столицата и летището засега е избор на посетители, които предпочитат да бъдат настрани от шумните места. Тук се намира Музеят на Акротири – мястото, където са разкрити част от жилищата от преди 3000 години.

Макар и малък, остров Санторини предлага безкрайно много места за посещение:

Манастирът Профитис Илиа (Пророк Илия) – разположен на най-високата точка на острова върху естествена скала, а не формирана от вулканична лава. Манастирът е действащ и само в определени часове се допуска посещение на туристи.

Пиргос (Pyrgos) – най-високото населено място на острова. Построен амфитеатрално върху хълм, до 1800 г. е бил столица на острова. На върха му са запазени руините от Венецианска крепост (Kasteli), където е запазен и типичният за Средновековието архитектурен стил – тесни улички, преплетени като в лабиринт, тайни проходи и крепостни стени.

Неа Камени и Палея Камени – двата кратера, образувани от множеството изригвания през годините. Достъпни са по вода, като на острова се предлагат различни варианти на екскурзии, при които може да се посети и Тирасия – другият населен остров от архипелага.

Със своите характерни бели къщи и църкви, сини куполи и красиви гледки към безбрежното синьо море днес остров Санторини е визитната картичка на Гърция, символ на красота, блясък и романтика.

www.planet.bg

www.procent.bg

By |2018-08-12T17:40:10+03:00August 11th, 2018|Covers, Destinations|0 Comments