Остров Левкада – бялата приказка на Йонийско море, с програмите на Trips2Go

//Остров Левкада – бялата приказка на Йонийско море, с програмите на Trips2Go

Остров Левкада – бялата приказка на Йонийско море, с програмите на Trips2Go

СПЕЦИАЛЕН МУЛТИМЕДИЕН ПРОЕКТ НА TRAVEL И TRIPS2GO

Безспорният хит в програмите на водещата туристическа агенция Trips2Go е вечнозелният и пленителен остров Левкада, в Гърция.  Travel Media Group, заедно с колегите ни от HiLIfе,имахме удоволствието да се насладим на приказна ваканция, осигурена от партньорите и приятелите от Trips2Go. Живяхме в 5* суперлукс вила с 5 спални, на хълма над Нидри, със заешеметяваща гледка. Плувахме из дивите плажове, обикаляхме съседните живописни острови на круизи, хапвахме прекрасна морска храна в най-добрите ресторанти на острова, посетихме всички забележителности в околността, и какво ли още не…

Остров Лефкада е един от най-предпочитаните Йонийски острови. Свързан с континента чрез дълъг път, преминаващ през лагуни, Лефкада не прилича на традиционния остров. Източната част на острова е отделена от континента чрез канал, който е прокопан от коринтски колонизатори през 7-ми век преди Христа. Каналът е бил възстановяван на няколко пъти от тогава, като днес през него преминава и 30-метров мост. Разположението на Лефкада е превърнало острова във важна стратегическа база от дълбока древност. Още докато си проправяте път към острова ще може да видите поредица от крепости, сред които и датиращата от 14-ти Санта Маура – венецианското име на острова. Дори и тези защити обаче не успява да спасят острова от Османското нашествие, което започва през 1479г. Малко по-късно обаче венецианците успяват да осъществят контрол над Лефкада, който запазват до идването на Наполеон през 1797г. През 1810г. британците поемат контрола над йонийските острови и това се запазва чак до 1864г., когато Лефкада, заедно с останалите острови, влиза в пределите на гръцката държава.

Впечатлението, което ще придобиете при стъпването на острова, е напълно различно от това, което ще остане у вас докато преминавате през континенталната част на Гърция, намираща се непосредствено срещу Лефкада. Макар и разположени близо една до друга, островът се различава съществено от западните части на континентална Гърция. Лефкада е плодороден остров, отличаващ се на много места с типичните маслинови и кипарисови горички, както и множество лозя, особено по западните склонове. И докато крайбрежните части на Лефкада са се променили заради развитието на туризма, то вътрешността и най-вече планинските селца на острова са останали недокоснати от прогреса – тук традициите са запазени, което ясно личи и по традиционните облекла на местните. Западният бряг на острова обаче е местната звездна атракция, защото тук се намират някои от най-хубавите плажове в цялата група на йонийските острови.

Остров Лефкада остава сравнително неразвит, като може да се отличат само два големи курорта – Василики с неговия огромен залив, намиращ се в южната част на острова и известен като най-големият уиндсърф център в Европа, и Нидри – на източното крайбрежие. Последният гледа към живописния комплект от сателитни островчета и е пункт, от където тръгват обиколките към почти необитаемия остров Меганиси. Довършването на голямото яхтено пристанище в главния островен град през 2003г., където бяха изградени модерни съоръжения и място за акостиране на корабчета и лодки, увеличи привлекателността на острова за яхти и техните собственици.

Град Лефкада и какво да видите тук:

Град Лефкада се намира в най-северния край на острова, точно където влиза и пътят от континенталната част на Гърция. По подобие и на други градове в южната част на Йонийско море, градът е бил засегнат от земетресенията от 1948г. и 1953г. като голяма част от него е разрушена. Остават няколко църкви. Като предпазна мярка срещу по-нататъшните земетресения, по-голяма част от къщите са възстановени, но на височина те не надвишават два етажа. Освен това, вторият етаж е от дърво, което придава допълнително интересен облик на постройките и града. Град Лефкада е малък – може да го прекосите пеша за не повече от 10 минути – но това не го прави по-малко привлекателен. Особено интересен е районът около главния площад Platía Ayíou Spyridhnos и главната улица Йоанну Мела. Голяма част от град Лефкада е само пешеходна, главно заради малката ширина на улиците.

Центърът на града може да се похвали с повече от половин дузина богато декорирани църкви, които е най-добре да посетите по време на служби, защото през другото време са затворени. Много от тях съдържат редки произведения от Йонийската живописна школа, вкл. и такива на нейния основател – Панайотис Доксарас, който е родом от Закинтос.

Ако отделите повечко време на град Лефкада и искате да се запознаете с начина на живот на жителите на острова в миналото, може да посетите малкия Фонографски музей /отворен е от 10.00 часа до 14.00 часа и от 17.00 часа до 20.00 часа; вход безплатен/. Музеят е посветен на местната музика и дори може да си закупите касети/дискове с такава музика. Недалеч се намира и археологическият музей на град Лефкада /отворен вторник-неделя, от 8.30 часа до 15.00 часа; вход- 3.00 Евро/, който проследява чрез изложби различни аспекти от ежедневието на местните, религиозните празници и погребални шествия. Има отделно и стая, посветена на праисторическия период, свързана с работата на изявения немски археолог Вилхелм Дьорпфелд. В същата сграда се намира Общинската художествена галерия (отворена всеки ден, от 9.00 часа до 13.00 часа и от 19.00 часа до 22.00 часа; безплатно).

Ако изберете град Лефкада като ваша база, където да нощувате докато сте на острова и от където да започнете вашите обиколки из острова, то трябва да знаете, че местата за настаняване тук не са многобройни. Заслужаващите внимание и качествени хотели се броят на пръстите на двете ръце, а и са скъпи. По отношение на заведенията в град Лефкада, най-добрите ресторанти са скрити в задните улички. Предлага се и жива местна музика, което само допринася за чудесно прекараното време. Иначе може да посетите още заведения като Ефтихия или Романтика /Romantika/. Най-традиционното място за кафе напитки е Кафе Карфакис, разположено на Йоанну Мела. От заведенията на централния площад, Cäsbäh е най-популярното.

Какво да видите в околностите на града Лефкада:

Ако се чудите в каква посока да започнете изследването и разглеждането на остров Лефкада и ако едноименният град ви служи като начална точка за обиколката, то има няколко места в непосредствена близост до града, на които да обърнете внимание в началото. На запад от града /на около 30 минути пеша от центъра на града Лефкада/ се намира дългият около 4 км. пясъчен плаж. Интересно е, че дори и в силния летен сезон, много често този плаж е полупразен, защото повечето хора предпочитат плажовете в западната и южната част на острова. На плажа има таверни и кафенета, така че ще разполагате с всичко за приятно изкарване на времето, ако решите да ходите на плаж. Недалеч от града Лефкада, и по-точно в близост до селищети Фрини, отстоящо на около 45 минути пеша от центъра на Лефкада, се намира манастирът Фанеромени. Манастирът е отворен безплатно и почти през целия ден, като има единствено почивка следобед между 14.00 часа и 16.00 часа. Тук има малък музей и параклис, а от пътя към Фрини се разкрива красива гледка към лагуната. Ако от град Лефкада решите да навлезете навътре в острова, то може да се насочите към град Кария. Градчето е известно като център за производство на дантела, като може да посетите тук местния Фолклорен музей /отворен между април и октомври, от 9.00 часа до 21.00 часа/. Може да продължите и по-навътре из острова към селцата Вафкери и Енглуви.

Забележителности по източното крайбрежие на остров Лефкада:

Източното крайбрежие на остров Лефкада е най-достъпната и най-развита част от острова. Тръгвайки от град Лефкафа по източното крайбрежие в южна посока, предлагаме ви първата ви спирка по пътя да бъде малкото рибарско пристанище Лия /Liyia/. Тук има редица приятни ресторантчета, най-доброто от които според доста източници е „O Xouras Psarotavérna“. Пътят продължава след това на юг и преминава покрай плажа Епископос, където има и къмпинг. Ще стигнете след това до следващото малко рибарско селище Никиана /Nikiana/. В Никиана ще намерите и чудесна селекция от изискани таверни – нашия топ-избор е “Minas”. Ако се чудите дали местните плажове са добри за плажуване, отговорът по-скоро е отрицателен – плажовете в Никиана са каменисти и сравнително малки.

Ако посетите острова като част отекскурзията на Trips2Go, то е много вероятно да нощувате в Нидри – най-големият курортен център на острова. Нидри е удобна база за пътуване до малките острови, намиращи се недалеч от източния бряг на Лефкада, както и за пътуване до Меганиси, Итака и Кефалония. Корабчетата и лодките, превозващи туристи, се нареждат на кея всеки ден между 9.00 и 10.00 часа, и се връщат обратно следобед. Билетите са около 15.00 евро на човек за по-кратки пътувания и около 25.00 Евро на човек за по-дългите маршрути. Когато говорим за градчето Нидри, трябва да отбележим, че неговата стойност не се изчерпва само като местен курорт, но и се разпростира като значимо за историята място. Германският археолог Вилхелм Дьорпфелд вярвал, че именно Нидри, а не Итака, е столицата на Одисей. В резултат на негови разкопки недалеч, той открил гробници от бронзовата епоха. Неговата теория да идентифицира древната Итака с Лефкада остава обаче в забрава след смъртта на археолога през 1940г. Все пак местните отчитат направеното от него и са го почели със статуя на кея на Нидри.

Като курорт Нидри ще ви впечатли с богат избор на елегантни и дистъпни заведния, и всичко това с гледка ктм пристанището, ктдето са акустилрали множество, лодки, катамарани и круизни корабчета.  Ако решите да се разходите, направете го по Aktí Aristotéli Onássi – крайбрежната алея, където ще намерите повечето ресторанти и барове.

Нидри е разположено на вход на дълбок залив, който се разпростира до следващото населено място по брега – Влихо /Vlyho/. Освен кей за яхти и няколко добри таверни, тук няма какво толкова друго да видие. Точно на срещуположната страна на залива се намира Демиси. Около плажа тук има два къмпинга – Санта Маура Къмпинг и Десими Бийч Къмпинг. Плажната таверна „A Pirofani“ между тях е отлична, като се предлагат вкусни ястия с октопод. След като преминете Влихо, крайбрежният път навлиза към вътрешността на острова и се насочва към подножието на планината Ставротас. Ще преминете през селата Катохори и Палиокатауна. Малко на юг от тук се намира един от винаги пълните курорти на острова – Микрос Ялос /Mikros Yialós/. Ако търсите място за плаж, то може да се насочите към тукашния залив Роуда /Rouda/ и неговия пясъчен плаж. На 2 км. в южна посока се намира следващите селище – Сивота. Тук обаче няма плаж, освен на едно малко отдалечено заливче, и на практика единственото, на което може да попаднете тук, са немалкото таверни.

След като излезете от Сивота и се качите на главния път, скоро ще стигнете до Контарена – нещо като предградие на Василики – най-известният курорт за водни спортове на острова. Вятърът в огромния залив привлича огромен брой уиндсърфисти. Ако решите да нощувате тук, добре е да си н направите предварително резервация, защото мястото е сред най-популярните на острова. Крайбрежната алея на Василики е пълна с таверни и барове – най-популярното място тук е Penguins, специализирано в рибни ястия и морски дарове. Плажът на Василики е каменист и не е нищо особено, но положението се променя доста само на 1 км. от курорта в малкото градче Понди. Недалеч се намират и превъзходните някога плажове Порто Катсики и Егремни /Pórto Katsíki и Egremní/. Казваме някога, защото днес по-голяма част от тези плажове са покрити със свлечени скали в резултат на земетресението на 17-ти Ноември 2015г. Все пак и двете места може да се посетят, като може да се каже, че Егремни е по-леко засегнат от последствията на земетресението. На Порто Катсики има специални табели, указващи по-опасните зони с опасност от падащи камъни.

Забележителности по западното крайбрежие на остров Лефкада:

В следващите редове ще ви предложим полезни съвети и за разходка по западното крайбрежие на Лефкада, като началната точка на пътуването тук отново е град Лефкада, намиращ се в най-северната част на острова. На около 10 километра югозападно от град Лефкада, пътят се спуска надолу до пясъчния и чакълест на места плаж Пефкулия /Pefkoúlia/. Това е един от най-дългите плажове на острова, като в северния му край има две таверни. Една от тях – Пелагос – освен добри ястия, предлага и стаи под наем. Тази част на Лефкада е пострадала доста от последното силно земетресение тук през лятото на 2003г., като следите от него все още може да се видят на места.

Разположен в малка клисура между плажовете Пефкулия и Милос /Mýlos/ – следващият плаж, ако тръгнете в южна посока – е Ай Никитас. Определян е за най-красивият курорт на остров Лефкада, представляващ красива комбинация от тесни улички и дървени къщи. Ако пътувате с личен транспорт, ще трябва да оставите колата си извън селището на голям паркинг, изграден на мястото на бивш къмпинг. Самото селище е пешеходна зона. Ако се чудите дали тук може да си намерите приятно място за настаняване, то може да видите как стои положението със свободни стаи в „A Pension Ostria“ – красива синьо-бяла сграда над селището, декорирана в интересна комбинация от стилове – или пък да проверите „Vila Milia”, където също предлагат уютни стаи. По отношение на местата за хапване, сред най-добрите таверни трябва да посочим предлагащата рибния ястия “Sapfo”, намираща се до морето; „T’Agnantio“, точно над главната улица, която предлага традиционна кухня“; „O Lefteris“ – добър евтин ресторант на главната улица.

От плажовете Áï Nikítas и Mýlos може да вземете корабчета /или да се разходите пеша за около 40 минути/ до най-известния плаж на острова – Катисма /Káthisma/. Това е дълъг около 1 км. плаж от фин пясък. И тук не липсват таверни, като едноименната Катисма е за предпочитане. От плажа Катисма главният път навлиза навътре в сушата, образувайки на места остри завои.

Когато говорим за йонийски острови и техните плажове, няма как да пропуснем следващата спирка по време на обиколката из западното крайбрежие на Лефкада – става дума за селището Атани /Athani/. Селището се намира на 38 км. от град Лефкада. Три от най-добрите йонийски плажове се намират недалеч от тук. Най-близкият от тях е Ялос /Yialós/, до който има павиран път. Следват плажовете Егремни и още по-южният Порто Катсики. Ако продължите още 14 км. след Атани, ще стигнете до Нос Лефкатас, където скалите се извисяват на 75 метра над морското равнище.

Фестивали на остров Лефкада:

Всяко лято в продължение на около петдесет години, остров Лефкада е домакин на два паралелни и широкообхватни културни фестивала, които в днешно време привличат изпълнители и посетители от цял ​​свят свят. Това са Международния фолклорен фестивал и Фестивалът „Говор и изкуство“. Първоначално те са се провеждали в рамките на 2-3 седмици през месец август, но днес културните събития, част от тези фестивали, продължават от юни до септември. Все още обаче, кулминацията на събитията е през август, което само усложнява ситуацията с настаняването на острова през този месец. На Лефкада, за да участват в културните събития, идва групи от Източна и Западна Европа, Южна Америка и др. Във фестивалите участват и местни трупи от острова и континентална Гърция.

Снимки: Travel

www.trips2Go.bg

By |2020-07-20T15:21:32+03:00July 19th, 2020|Destinations|0 Comments