Morocco – Магическа реалност, с Onex Tour

/, Premium Projects/Morocco – Магическа реалност, с Onex Tour

Morocco – Магическа реалност, с Onex Tour

Специален проект на Travel и Онекс Тур

От няколко години любимата дестинация на много българи безспорно е Кралство Мароко. Лидер сред травел агенциите , които го рпедлагат на пазара е водещата компания Онекс Тур. Тя  отганизира и своя чартърна програма от София до Мароко. Офертите са за 7 нощувки, като те могат да бъдат типичната морска ваканция на брега на океана с възможност за еднодневни или полудневни турове до различни места, интересни за туристите. Другият вариант е за хората, които да посетят така наречените имперски градове, като отново са базирани в хотели в Агадир, както и атрактивната програма „Мистерията на Пустинята в Южно Мароко”. От „Онекс Тур” обясниха, че на място са подбирали хотели, които предлагат изхранване на принципа на ол инклузив, тъй като се е установило, че българските туристи предпочитат този вариант. Годишно около 12 млн. туристи избират да пътуват из Мароко или да почиват в страната.

“Мароко не е Арабска-пролет-държава, тя е сигурно място”, коментира посланикът на страната. “Mакар и това да е страна, която държи на традициите си, тя е и обърната към новото” – допълва Директорът на Националния туристически офис на Мароко за Източна Европа, който добавя, че Мароко е модерна ислямска страна и че тъй като тя е много близо до Европа, там се гледа повече европейска телевизия, отколкото местна.

www.onextour.bg

 

Рабат – забележителната столица на Мароко

Тръгнете ли на пътешествие в Мароко, не пропускайте столицата Рабат, един от четирите имперски града на страната (всички столици на мюсюлманското кралство Мароко се наричат имперски градове). А ако се чудите откъде да започнете, ето някои от основните забележителности в Рабат, които да не пропускате.

Миналото на Рабат

Рабат не е типична столица – макар тук да се намират всички дипломатически и държавни институции, градът е едва шести по население в Мароко. Това обаче не го прави по-малко впечатляващ – буквално по всеки изящен камък по улиците можете да прочетете миналото на столицата, а не е за подценяване и фактът, че тук тълпите с туристи са доста по-рехави в сравнение с Казабланка или Фес.

Кулата Хасан и мавзолеят на Мохамед Пети

Кулата Хасан е незавършеното минаре, което наблюдава отвисоко града от повече от 800 години. В основата му се намира мавзолеят на мароканския султан и по-късно крал Мохамед Пети. Самият Мохамед е имал бурен живот – като султан е изпратен в изгнание, за да бъде отново признат при завръщането си, а по-късно да се обяви за крал. Не това е ценното относно неговата гробница обаче, а изяществото на арабско-африканското изкуство, изразено чрез оникс, мрамор и фина дърворезба.

Шела

Шела (Chellah) е мястото, което финикийците си избрали за търговско селище, по-късно наследено от римляните и арабите. Берберските благородници го използвали за свещено гробище и руините, които ще видите днес, са предимно от този период – минарета, кралски гробници и джамии, както и впечатляващи крепостни стени.

Касба Удая

Касба Удая, или старата крепост на Рабат, е място за спокойни разходки без карта. Изгубете се сред градините и малките галерии, попийте атмосферата на крепостните стени, а накрая седнете за по чаша ментов чай и сладкиши в някое кафене.

Пазари

Традиционните пазари тук са под открито небе или представляват лабиринти от улички, поръбени със сергии, продаващи килими, арабски чехли, сребро, подправки, платове, кожи и какво ли още не. Грънчарите са малко по-встрани от центъра, в близкия град Сале.

Казабланка – туптящото сърце на Мароко

Казват, че Казабланка, по-често се наричана просто «Casa» е витрина на съвременно Мароко. Мегаполисът, с 6 милиона души население, е икономическия и финансов локомотив на националната икономика на страната. Днес, различните бизнеси, чиито седалища са установени в Казабланка носят около 50% от брутния вътрешен продукт на Мароко. През пристанището на града  минава около три четвърти от националната търговия, а международното летище е на първо място по брой обслужени полети в страната.

Едно от най-привлекателните места за туристите, посещаващи Казабланка, е кварталът, наречен Корниш. Крайбрежният булевард разкрива една от най-внушителните гледки към атлантическия океан.

Топ 5 интересни места в Казабланка

Джамията Хасан II

Джамията Хасан II е сред първите неща, които трябва да видите в Казабланка. За много хора тя е символът на града. Това е най-високата джамия в Мароко и втората по големина в света след тази в Саудитска Арабия. Но челните позиции в класациите не свършват дотук, защото и минарето й е първенец в света, то е високо цели 200 м. Това е и една от най-модерните джамии – оборудвана е с подово отопление. Самата сградата може да побере близо 25 000 души. Сградата може да бъде видяна от почти всеки край на града и е, със сигурност, едно от нещата, за които ще си спомняте дори години след посещението си в Казабланка. За разлика от други храмове, тук можете да влезете дори и да не изповядвате исляма. Всеки ден се организират групови визити за туристи, от които може да се възползвате.

Rick’s Café

Ако и вие, както мен, когато чуете Казабланка, първо мислите за един от любимите си филми, то трябва да си спомняте за Rick’s Café. Кафенето, идентично с това във филма, е построено в Стария град на Казабланка.

Медината

Старият град на Казабланка може да ви предложи много. Малките тесни улички, типичните малки къщи, боядисани в различни цветове, мъжете, пушещи наргиле, и автентичните дюкяни се крият в стария град Медина.Това е мястото, където можете да се гмурнете в живота на местните, да опитате нещата, които те ядат и пият, да пазарувате в същите магазини… да видите как живеят те!

Плажът Корниш

Корниш е плажната ивица, където Казабланка се среща с Атлантическия океан. Мястото е идеално за плуване, събиране на тен и плажни разходки. Тук има много луксозни хотели, кафенета, ресторанти и кипящ нощен живот.

Катедралата Сакре Кьор

Катедралата е построена през 1930 г. Това е архитектурен шедьовър, комбиниращ марокански и европейски стил. Бялата величествена сграда е била използвана за училище, а днес е културен център.

Мекнес – старата имперска столица

Мекнес  е една от Имперските столици на Мароко, създаден като такава от вторият султан на Алауитската династия – Мулай Исмаил или както го наричат- Исмаил от Мароко- султана воин, през периода  1672-1727.

В днешно време този град  побира около 850 000 души население. Няма как да го посетиш без да не знаеш нещо за   война-стратег  Мулай Исмаил, който освен това,че обединява Мароко е бил известен  с жестокоста си. За вскички местни хора е герой, успял да спре нашествието на Отоманската Империя, да освободи Танжер от англичаните или Лараш от испанците, както и много други.

Това е човек, който както казах придналежи на Алауитската династия, пряк наследственик на пророка Мохамед от страна на неговият зет и братовчед Али. Днешният крал на Мароко Мохамед VI e потомък на същата.

Когато застава на власт след смъртта на своя брат Мулай Рашид, нарежда преместването на столицата в Мекнес, използвайки над 25 000 роби и затворници за престрояването му като създава  защитна стена от 40 км. Водил е непрекъснати битки с цел обединяване на кралството, като го е ръководил с твърда ръка екзекутирайки лично престъпници и роби. Смята се че в периода на управлението му от неговата сабя, кинжал или брадва са били убити над 36 000 човека. Имал е харем с 549 жени  и 876 синове. Говори се че когато му се раждали момичета е нареждал да бъдат удушвани. 32 от синовете му са достигнали ранг принц.

За да внушава респект след  военните си победи е нареждал да се набиват на кол главите на враговете му нареждайки ги по цялата стена на града.

Мулай Исмаил създава и известната Черна Гвардия от около 150 000 война, образувана от роби, субсахарианци, андалусци, емигранти араби. Интересното обаче е че султана е имал и пряки дипломатически връзки с Европа, по конкретно с Франция от която е ползвал военни иструктури обучаващи войските му, инжинери  и е купувал оръжия. Имал е много тесни отношения с Луис XIV известен като Кралят Слънце.

След като направих този увод с цел да въвлека читателя в историята на този град и да го накарам да усети миналото му, ще започна с най-голямата порта в Мароко и Северна Африка създадена по времето на Мулай Исмаил – Баб Мансур, известна по цялото кралство с величието и красотата си.

Това е бил главният вход към защитеният  Имперски град Мекнес завършен през 1730 след смърта на султана от християнски архитект приел ислямската вяра. Висока е 16 метра и арката на вратата- 8 метра. Колоните, които виждаме са докарани от римският град Волубилис, разграбен в течение на вековете. Прави впечатление използването на Коринтийски, Йонийски и Дорически стилове, които са били прилагани при римляни, андалузци, араби, бербери и т.н.

Срещу нея се разпростира площада  Ел Хедим, който наподобява Джама Ел Фна в Маракеш. Тук може да се видят разказвачи на приказки, лечители, търговци, акробати, комедианти, танцьори – всички те създавайки атмосферата на този загадъчен  и интересен за всички нас свят пълен с мистерии.

 

By |2018-08-18T23:01:20+03:00August 18th, 2018|Destinations, Premium Projects|0 Comments