Da Nang – Новата емблема на Виетнам

/, Premium Projects/Da Nang – Новата емблема на Виетнам

Da Nang – Новата емблема на Виетнам

СПЕЦИАЛЕН ПРОЕКТ НА  TRAVEL MEDIA GROUP

СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:

QATAR AIRWAYS

SHERATON GRAND RESORT DANANG

FOUR POINTS BY SHERATON DANANG

 

Да Нанг – София

Qatar Airways анонсира старта на най-новата си директна линия Доха – Да Нанг. Полетите са заложени от края на 2018 г. Красивият крайбрежен град е третата дестинация във Виетнам от постоянно разрастващата се глобална мрежа на авиокомпанията.

Първоначално полетите са четири пъти в седмицата, изпълнявани от Boeing B787-8 Dreamliner с конфигурация 22 места в салона на Бизнес класа и 232 места – в този на икономична класа. Qatar Airways оперира до Хошимин и Ханой, които са изключително популярни дестинации за пътуващите от България и света.

Да Нанг се превръща в изключително привлекателна дестинация за туристите от цял свят. От 2008 г. насам ръстът на посетителитe на тази виетнамска перла е забележителен. С Qatar Airways до новата ваканционна дестинация ще могат да достигнат пътешественици от над 150 държави.

За българските туристи, традиционно почиващи в Тайланд, това е нова възможност, с която да се насладят на духа на региона, който много харесват, но в същото време да се докоснат до ново място и да разнообразят изживяването си.

Улиците и тротоарите в Да Нанг са широки, правени са с размах, перспектива и вкус, както и цялото градско оформление. Особено привлекателен е крайбрежният булевард по течението на реката – украсен със скулптури и цветя, оживен от много заведения, любимо място за разходки. Саксии с формата на яйца разнообразяват украсата по крайбрежния булевард на Да Нанг. Класическата и модерната архитектура са в хармонично съчетание. Има обширни паркови и увеселителни зони, като в една от тях се извисява и огромно виенско колело.

 

 

Да Нанг е много прославен и с оригиналните си мостове. Най-скоро открит е Златният мост – архитектурен шедьовър, който привлича хиляди туристи от цял свят. Между две огромни ръце проблясва тънък златист мост. Той е разположен на 1400 метра надморска височина над хълмовете Ба На и предлага величествени гледки към околността.

Един от най-прочутите е завършен през 2009-та и през него сякаш се вие огромен дракон, който умее да прави и шоу при специални случаи – да пръска от устата си вода или да бълва огън. Мостът-дракон е най-популярната емблема на Да Нанг днес. Най-ефектен е вечер, когато е осветяван в постоянно преливащи се и променящи се цветове – от жълто през зелено, синьо, червено и обратно.

Градът се гордее и с първия във Виетнам мост, който се „отваря”, за да пропусне по-големи кораби. Но това не става чрез вдигане на конструкцията нагоре, както се прави другаде по света, а със завъртане на централната част на моста около оста му.

Да Нанг е не само най-чистият град във Виетнам, но и един от 20-те най-чисти в света. Според „Файненшъл Таймс” тук са осъществени най-успешните в цял Виетнам инвестиции в опазването на околната среда и в инфраструктурни обекти.

 

Трябва да видите

Най-добрите атракции в Да Нанг са комбинация от вековни пагоди, френски колониални сгради, както и спокойни плажове с чисти сини води и зелени национални паркове. Да Нанг е известен като туристическа столица на Южен централен Виетнам, с западно крайбрежие, което прави красивите залези впечатляващи, на фона на буйни и вечно зелени планини. Ако искате да се насладите на слънцето, докато сте на почивка, девствените плажове на Да Нанг предлагат широка гама от забавни дейности и възможности за разглеждане на забележителности. Най-доброто време за посещение е между май и август, когато слънцето грее целодневно, а водите са спокойни.

 

Хой Ан

Хой Ан e изключително красиво и старо градче в централната виетнамска провинция Куанг Нам. Пристанището в естуара на река Ту Бон (от 7-и век) е център на търговия с подправки и други ценности от целия регион. От 7 до 10 век Хой Ан е част от империята Чампа, след което постепенно в него се заселват виетнамци, японци, китайци, португалци, англичани, холандци и индийци, като в различни периоди управлението на града е ту виетнамско, ту китайско. През 18-ти век японците и китайците смятали Хой Ан за най-доброто място за търговия с цяла Югоизточна Азия. Архитектурата на града е много интересна и запазена, като носи влиянията на всички култури, минали през града и следи от векове търговия и екзотични богатства.

Хой Ан е в списъка на Юнеско за световно културно наследство, като е едно от задължителните места, които трябва да се разгледат във Виетнам. Забележителен не само със сградите си, градът е център на кулинарна култура, която освен ресторанти, включва готварски курсове, курсове по фермерство и избиране на виетнамски продукти от местния пазар. В региона има и прекрасни плажове, както и условия за вело туризъм и екскурзии по реката. Все още около града се виждат следи от войната. На север от града е прохода Хай Ван, който свързва Северен и Южен Виетнам.

 

Мраморните планини

Мраморните планини не са наречени така от виетнамците, а от французите, след като изучават химичния елемент на почвата на планината. На виетнамски език той е известен като Син Нгу Хан (Петте елемента). Те са група от пет варовикови и мраморни хълмове в района Хоа Хай, на около 9 км. южно от Да Нанг. Наречени на естествените елементи, върховете са известни като Thuy Son (вода), Moc Son (дърво), Hoa Son (огън), Kim Son (метал) и Tho Son (земя). Има и множество будистки светилища от 17-ти век и храмове, разположени в планините, където местните жители са живяли. Всеки посетител трябва да се изкачи по стъпалата до върха на Мраморните планини, където може да се наслади на невероятна гледка към плажа Non Nuoc или плажа My Khe. Друга възможност е услугата с асансьор, която е на разположение на хората с физически увреждания.

 

Планината на Маймуните

Планината на Маймуните е спиращ дъха национален парк в Да Нанг, който се намира на 693 метра над морското равнище. Локално известен като полуостров Сон Тра. Криволичещите пътища се оказват популярно място за мотоциклетизъм, докато любителите на пешеходния туризъм могат да се насладят на зелени джунгли и да забележат редки видове като червените маймуни. Районът е известен с богатото си биоразнообразие, а в средата на 70-те години  Son Tra е била бивша американска военна база.

 

Lady Buddha

Първият поглед към великолепната и измпозантна статуя на Лейди Буда идва от плажа  и от морето. Тя е новият символ на Да Нанг, подобно на извисяващата се статуя на Исус, над Рио де Жанейро. Lady Buddha стои  високо и величествено на върха на полуостров Son Tra, разположен на 14 километра от град Дананг. Нейното божествено присъствие дава сила и закрила на рибарите по време на бури. Както се вижда, очите й сякаш поглеждат надолу, докато лявата й ръка държи бутилка светена вода, а дясната ръка прогонва бурите. Лейди Буда е най-голямата статуя на Буда във Виетнам, която е висока цели 67 метра – еквивалент на 17-етажна сграда.

 

Ба На Хилс и Златният мост “В ръцете на Господ”

Между две огромни ръце проблясва тънък златист мост. Ръцете изглеждат сякаш са от бетон, който е понесъл доста изпитания на времето. Гледката е като изскочила от фентъзи филм или от приключенска компютърна игра.

Всъщност всичко е съвсем реално – ръцете, мостът, ослепително зеленият пейзаж наоколо. Не е необходимо да казваме, че съоръжението се нарича “В ръцете на Господ”. То се намира в курорта Ба На Хилс в Централен Виетнам, близо до Дананг. Мостът всъщност е съвсем нов – открит е през юни 2018 г., но снимките от него вече са навсякъде из интернет, превръщайки се в абсолютна фейсбук и инстаграм звезда.

Дължината му е 150 метра и е построен на 1400 метра надморска височина. Самият мост е направен от сплав в златист цвят като конструкцията се поддържа от пет големи конзоли. Ръцете всъщност не са направени нито от камък, нито от бетон, въпреки че изглеждат точно така. Основата им е покрита с фина мрежа от стомана и след това е “облечена” във фибростъкло. Върху фибростъклото е създаден “каменният” ефект и умишленото състаряване на вида. Цялостното изграждане на съоръжението отнема около година. От моста се разкрива гледка към обширните гори под него, към курорта Ба На Хилс и към  Да Нанг.

Самият курорт е създаден от французите през 1919-а и е бил предпочитана дестинация до революцията от 1945-а. В момента сред забележителностите му са лифт над горите, както и реплика на френско селище. В него могат да бъдат открити бутафорни възстановки на френско шато и католическа катедрала.

Наоколо има добре поддържани градини. Трасето на лифта е с дължина от 8 км и в един момент е било най-дългото и високо във Виетнам. От него се виждат останките на някогашните села в местността. В курорта има и музей на восъчните фигури, включително на Лейди Гага и Майкъл Джексън.

Изграждането на “В ръцете на Господ” всъщност е част от мащабен план за развитието на Ба На Хилс. Инвестициите в района вече възлизат на около 2 млрд. долара като немалка част отиват за строежа на съоръжението. Местността се посещава от над 3 млн. туристи годишно, а надеждите са броят им да се увеличи до този на Тайланд – 25 млн. посетители годишно. Архитектът на моста обаче е горд, но по-скоро изненадан от успеха на творението си. Ву Виет Ан е амбициран от това, че “В ръцете на Господ” стана толкова популярен за толкова кратко време. Следващият му проект отново е за мост, в който изглежда има божия намеса. Той замисля съоръжение, което да изглежда така, сякаш се крепи на сребърен косъм от косата на Бог.

Проектите са част от плановете на виетнамската Sun Group, а мащабите им всъщност не са особено изненадващи. През 2016-а компанията разкрива лифт в Сапа – най-високата планина на страната, наричана Виетнамските Алпи. Въпреки протестите на местните, че лифтът загрозява гледката към природата, лифтът е атрактивна туристическа забележителност и е много посещаван.

На същата компания е и “Кристалният облак” на Виетнам, който е направен от 58 хил. кристала Swarovski и е построен сред терасовидните оризови полета в северната част на държавата.

By |2019-04-13T12:19:38+02:00April 12th, 2019|Destinations, Premium Projects|0 Comments