Антигуа и Барбуда – карибски рай с 365 плажа, регати, каранавали и крикет

/, Premium Projects/Антигуа и Барбуда – карибски рай с 365 плажа, регати, каранавали и крикет

Антигуа и Барбуда – карибски рай с 365 плажа, регати, каранавали и крикет

Специален проект на Travel Media Group и Почетното Консулство на Антигуа и Барбуда в София, Република България

 

Покрай плажовете светят светлините на курортите, чашите звънят, по-късно ще започнат танците. И усещаш, че предстои нещо страхотно…

Слънцето залязва, когато самолетът се спуска ниско над Сейнт Джон, към летището. Златната му светлина мие хълмовете на Антигуа, с блестящите плажове, мелничните кули на старите плантации, и развълнувано изучаваш пейзажа на острова с драматичните му склонове на връх Богги.

Ако трябваше да измислите класическия съвършен остров, вероятно – би се оказало нещо като Антигуа. Великолепните плажове от мек бял пясък обграждат острова. Казват, че Антигуа е плаж с остров в средата и това наистина е така.  Тук ще се насладите на страхотно плуване, гмуркане и водни спортове; можете да хапвате в изискани ресторанти, повечето от тях на брега;  да пробвате ксъсмета си в казина, дори и през нощта. Да избирате сред десетки изключителни хотели и курорти, от домашен комфорт до последната дума в лукса; летния карнавал, който е един от най-оживените в Карибите и един от най-големите в света. Можете да шлавате в морето с пиратски кораб, а към небето – с балон с горещ въздух или хеликоптер. Североизточните ветрове поддържат приятната топлината и ниската влажност.

Звучи като истиснки рай. Посетителите на Антигуа – близо половин милион годишно са убедени в това! Мотото на островите е фразата “Тук имаме 365 плажа – по един за всеки ден от годината.”

Най-големият от островите Леварди, Антигуа лежи на североизточното рамо на карибската островна верига. Христофор Колумб (да, отново той) отплувал през 1493 г. и го кръщава на чудотворната статуя в Севиля, но англичаните първи я колонизират през 1630 г. и я превърщат в богат остров, чрез износът на захар. Нежните й равнини и ниските хълмове са осеяни със старите мелници, които са обслужвали насажденията. На югозапад – стръмен вулканичен хребет се издига нагоре, достигащ 1360 фута, връх Бъгги. Точно над хоризонта, на север, се намира островът-сестра Барбуда (с километри пусти плажове и уникално светилище за птици), докато далеч на югозапад се намира другата сестра на Антигуа – Редонда, дълга само една миля и необитаема, освен от морските птици.

Антигуа изминава дълъг път от дните на захарен експорт. От 60-те години на миналия век, тя се превръща в убежище за луксозна ваканция, магнит за милионери, търсещи спокойствие под тропическо слънце, и вече по-достъпна дестинация за останалите от нас. Днес дълбоките джобове вече не са предпоставка за ваканция там.

Тук са страхотните 356 плажове, по един за всеки ден от годината, а изборът на  ресторанти и барове е повече от изобилен и категорично можете да разчитате на вкусна храна и освежаващи напитки, поднесени с много внимание и отношение. Но Антигуа предлага редица атракции за тези, които искат повече от слънцето и морето. Исторически обекти като Бети Хоуп Естейт ви пренасят в отминала епоха. В сезона на легендарбите състезанията по крикет, в Антигуа вълненията на запалените фенове взимат връх. Кулминацията на сезона е, разбира се Ветрохдоната регата, което е и най-голямото събитие на Антигуа: прочутата Седмица на ветроходството, където духът на конкуренцията наелектризира, а купонът е базкраен. Цяла седмица регати, партита и веселие, съсредоточени около английското пристанище.

През ноември, водата и огънят отстъпват място на фестивала с балони с горещ въздух, едно от най-новите попълнения в календара на Антигуа. Казината и безмитното пазаруване започват тогава. Барбуда, на един хвърлей разстояние, е убежище за птици и наблюдатели на дивата природа.

 

Кога да отидем? По всяко време!

Антигуа прувлича повечето от своите посетители в разгара на сезона: между декември и април. Тогава времето е най-доброто, а тогава  е международния сезон по крикет, както и Седмицата на ветроходството. Но Антигуа е по-суха от повечето други съседни острови в Карибите,  и  това е добър залог, дори и в ниския си сезон. Има по-голям риск от дъжд, но по-ниските цени при  настаняване, липсата на тълпи и допълнителната зеленина на пейзажа –   компенсират невинните краткотрайни валежи.

Карибана на Барбуда се провежда в края на Май / началото на Юни; Карнавалът следва в края на юли. Регата Jolly Harbour е през Септември, а фестивалът с  балоните с горещ въздух е през Октомври /Ноември. Сезонът е осеян със спортни занимания, да не говорим за изложби в Музея на Антигуа и Барбуда и Harmony Hall.

Антигуа и Барбуда е дестинация за всички, които обичат морският блясък и красива природа. Всъщност много инвеститори се възползват от възможността за изгодни варианти за недвижими имоти на островите. Бизнесът процъфтява поради факта, че хиляди туристи от целия свят се стичат на островите всяка година.

Джорджо Армани, Ричард Брансън, Опра Уинфри и Ерик Клептън са само част от известните личности, които превръщат Антигуа от място за почивка в свой втори дом.

Принцеса Даяна – бившата принцеса на Уелс, често е прекарвала ваканциите си тук. Кинозвездите Пиърс Броснан, Кейт Бекингсейл и великият Робърт де Ниро също предпочитат острова, за да отдъхват на спокойствие.

Малко хора осъзнават, че някога островите са били най-важната база на Карибите във Великобритания. Не е чудно, че островният рай се оказваа плодороден – с благоприятния си климат – и много малкото си валежи целогодишно.

 

ФАКТИ:

Карибската островна държава Антигуа и Барбуда има територия от едва 280 кв. км, на които са събрани всички плажни блаженства – зимни температури около 24 градуса и летни около 30-те, малко дъждове, коралови рифове, плажове с божествен, мек пясък… Най-големият остров е Антигуа със столица Сейнт Джон, втори по големина е Барбуда, а наоколо са разпръснати десетки по-малки островчета.

История в няколко реда

През 1784 г. адмирал Хорейшо Нелсън основава най-важната британска военна база на Карибите без да подозира, че 200 години по-късно тук никой няма да мисли за война, а само за плаж, коктейли и гмуркане. Много от военните наблюдателници и съоръжения са си все още по местата, като предлагат едни от най-добрите панорамни гледки (защото военните са хора с чувство за естетика и усет към хубавите пейзажи).

Плажове на Антигуа и Барбуда

Казват, че на Антигуа има 365 плАжа – по един за всеки ден от годината. Ако планирате толкова дълъг престой там, може да ги преброите и да ни кажете дали бройката е точна. На островите има както плажовве с всички удобства (шезлонги, барове, водни спортове), така и по-закътани местенца, за които обаче ще трябва да се сприятелите с някой местен, който да ви ги покаже. На Барбуда се намира 16-километровата ивица с розов пясък, както и няколко ослепителнобели плажа.

Гмуркане сред коралови рифове

И Антигуа, и Барбуда са заобиколени от запазени коралови рифове и корабокруширали плавателни съдове за приключенско гмуркане. Най-популярен е търговският кораб Андес, потънал през 1905 г. и разположен на едва 9 м дълбочина. Видимостта е до 40 м, а богатият подводен живот е мечта за всеки гмуркач.

 Карнавалът на Антигуа

Десет дни на цветове, луда музика и танци от сутринта и до сутринта – всяка година в края на юли и началото на август пикът на лятото се отбелязва с невероятния карнавал на Антигуа.

 

 

By |2020-10-30T20:07:04+02:00October 20th, 2020|Destinations, Premium Projects|0 Comments