10-те най-красивите села в Европа

//10-те най-красивите села в Европа

10-те най-красивите села в Европа

Красотите на Европа не са част само от пейзажите на големите градове.Най-прекрасните гледки, както казват, се разкриват на по-малко популярни места.  Ако сте готови да откриете вдъхновение на село, вземете малко багаж и се качвайте на самолета. На билета ви няма как да не е една от тези 10 дестинации:

10. Боса (Ористано, Италия)

Боса е живописно крайбрежно градче, разположено на малък хълм на северозападния бряг на град Сардиния в Италия. Построен е около внушителен средновековен замък, наречен “Кастело Маласпина”. Единствената плавателна река в Сардиния “Темо” минава през това страхотно кътче. Отличава се с ярки, многоцветни къщи, невероятни средновековни улици, каменни стълбища, както и с много кафенета и ресторанти в историческия му център. В близост до Боса има и плаж. С красотата си привлича туристи от цял свят.

 

9.Кохем (Рейнланд-Пфалц/Германия)

Кохем е традиционен немски град, разположен в красивата долина на река Мозел в югозападната част на страната. Популярен е със своята зашеметяваща речна долина, живописни лозя и фахверкови къщи. Замъкът на Кохем на върха на хълма над долината на реката е като излязъл от книга с приказки. Най-добрият начин да опознаете красотата му е чрез велосипед.

8. Марсакслок (Малта)

Рибарско селище, което се намира в югоизточната част на Малта. Има страхотен рибен пазар и разноцветни лодки, клатушкащи се в пристанището му. Те се наричат “Luzzus“ и се използват от местните още от 800 г. пр.н.е. Можете да видите митичните очи на Озирис, изрисувани на всяка една от тях. Хората вярвали, че именно те защитят този край от злото. Хълмът Таг Силг на Марсакслок съдържа останки от мегалитен храм, като тук са открити и много инструменти от бронзовата епоха.

7. Мюрен (Бернските планини/Швейцария)

Разположението на това невероятно планинско селище е на 1638 м. надморска височина в Бернските планини, в Швейцария. То е най-високото населено място в кантона на град Берн. Това е село без автомобили, но и тук си имат банка, поща, пожарна, спешен център, училище, кафенета, ресторанти и ваканционни апартаменти. Почти всички красиви сгради са построени от дърво. Освен спиращата дъха гледка към алпийски върхове, в селото има и пешеходни пътеки с дължина 200 км.

6. Гасадалур (Вагар/Фарьорски острови)

Малко селце, което е поместено на остров Микинес във Фарьорския архипелаг. Определено е като едно от най-красивите села на планетата. Заради отдалечеността си, има само 18 постоянни жители. До откриването на тунела към селото през 2004 г., тези хора са изминавали по 200 м. във висока планина, за да стигнат до къщите си. Доходите на местните са предимно от риболов и туризъм.

5. Гитхорн (Нидерландия)

Разполага се в провинция Оверейсел, в Нидерландия, а вместо пътища, ще намерите в него красиви канали. Подобно на Венеция, уличките в него са украсени с около 150 моста. В това селище можете да се насладите на абсолютна тишина. Електрическите лодки, които се предлагат под наем в Гитхорн, също са тихи. Това е щадящ за околната среда начин за придвижване, наричан „шепотът се хвали“. Освен тишината, в него място намира и зеленината. Тук се намира националния парк “Веерибен Виден”, който е дом на много дървета.

4. Бибъри (Великобритания)

Местоположението му е на брега на река Колн, в графство Глостършър. Описано от известния английски дизайнер Уилям Морис като “най-красивото село в Англия”. Каменните къщи от 17-ти век и красивата река са основните атракции в Бибъри, като го превръщат в най-посещаваното за снимки подобно място в страната. Друга забележителност в това градче е Пъстървовата ферма, основана през 1902 г., в която всяка година около 10 млн. дъгови пъстърви хвърлят хайвера си. Тук има още патици, лебеди и гъски.

3. Фройденберг (Северен Рейн-Вестфалия/Германия)

Може да се нарече най-красивият малък град в Германия. Гледката с дървените къщи сред живописния пейзаж в града определено ще ви остави без дъх. Любопитно е, че почти всички сгради в него са с почти еднакви размер и шарка. Има театър, чиято сцена е разположена на фона на гора и скали. Годишно около 50 000 души го посещават. В местния музей се съхранява парна машина от 1904 г.

2. Халщат (Австрия)

Малък град в окръг Гмунден, на пътя между Залцбург и Грац. Намира се на езеро, а заради гледката е прочут като едно от най-фотографираните места в Австрия. Халщат има една от най-старите солни мини в света. Тези залежи са открити тук още през 2-ри век пр. н. е.  Част от алпийския регион Халщат-Дахщайн, признат от ЮНЕСКО като културно наследство през 1997 г. Улиците на Халщат са тесни и чисти, като почти всички къщи са построени от дърво. За да усетите магията му, можете да се разходите с лодка в езерото.

1. Рейне (окръг Нордланд, Норвегия)

Сгушено между скали и заливи със синя вода, Рейне определено заслужава званието “Най-красивото село”. За туристите то изглежда като парче земя от страната на чудесата. Населява се от 300 души, а красивите пейзажи го превръщат в една от основните туристически дестинации на Лофотенските острови. Тъй като това село се намира в Арктическия кръг, можете да се насладите на зашеметяващото светлинно шоу на Северното сияние. Други туристически дейности в Рейне са колоездене, каяк, наблюдение на китове и птици.
By |2023-07-07T21:57:23+02:00July 7th, 2023|Destinations|0 Comments