Остров Скиатос – малкото бижу на Спорадите, и топ-дестинация на Trips2Go.bg

//Остров Скиатос – малкото бижу на Спорадите, и топ-дестинация на Trips2Go.bg

Остров Скиатос – малкото бижу на Спорадите, и топ-дестинация на Trips2Go.bg

СПЕЦИАЛЕН ПРОЕКТ  НА TRAVEL MEDIA GROUP 

С ПОДКРЕПАТА НА TRIPS2GO –  WWW.TRIPS2GO.BG

Изобилие от плажове, маслинови и иглолистни гори можете да срещнете на остров Скиатос в разнообразните програми на водещата трaвел компания Trips2Go.  Той е от групата на Спорадите (т.е. на гръцки „разхвърляните“) и се намира грубо на половината път между Солун и Атина на около 15 километра навътре в морето. Най-лесно от сушата Скиатос се достига с организиран комфортен транспорт на агенцията или с ферибот от град Волос (на около 30 километра по море).

Остров Скиатос, Споради, Гърция

Островът съществува още от времето на тракийските племена и именно те са дали името му. За местните, а и не само за тях е от голяма историческа важност, тъй като там е измислено гръцкото знаме в първия си вариант – бял кръст на син фон. Тук е било подготвяно и гръцкото въстание, в следствие на което Гърция получава независимост.

Друга гордост на Скиатос е фактът, че на него е роден именитият писател Пападиамантис, на когото местните дори са кръстили главната улица паметник и къща-музей. Единственото населено място на острова е Скиатос сити, обитаемо от няколко стотин души. През туристическия сезон съвсем логично бройката им нараства многократно.

           

       

Релефът на острова е планински в северната част и хълмист и равнинен в южната. Много красива гледка предлагат иглолистните и маслиновите гори. Сред забележителностите на местността спадат старото и новото пристанище, главната улица, улицата с баровете, двете църкви на върха на двата хълма, вятърната мелница-ресторант на върха на третия хълм и малкото полуостровче със старото училище и кафенето. Заслужава си да видите и къщата-музей на писателя Пападиамантис.

Извън града може да се посетят и манастирът „Света Богородица“ и старата крепост (Кастро). Крепостта Кастро е забележителност, която не бива да пропускате. Разположена на скалите в северната част на острова, тя е била построена от местните хора по време на турското владичество на острова, за да се превърне в тяхно убежище.

 

Примамливите плажове… Препоръчваме ви да отидете на море там септември, защото вразгара на летния сезон температурата е опустошителна.  Най-известният и голям плаж на острова е Кукунарис. Той е доста добре уреден – с чадъри, шезлонги, водни спортове, душове, тоалетни и има уникална екстра  – около 10 метра по цялото протежение на плажната ивица се простира иглолистна гора, за хора които се крият от слънцето, но не обичат да се местят със сянката на чадърите. В съседство до него се намира друг много посещаван плаж – Банана. За да стигнете до него, минавате през маслинова горичка, преливаща се в друга гъста растителност в близост до плажа. Комбинацията от пясък, зеленина, скали и прозрачни води го правят атрактивен, а и е много по-малък от Кукунариас. Но и много по-населен.

 

За по-авантюристично настроените мястото е Мега Гиалос – голям залив с кристална вода. Плажът е каменист с дребни камъчета, а във водата дъното е покрито с големи обли камъни. Той е любимо място на нудисти, плажни водолази и влюбени.

Аселинос е с широка плажна ивица от груб пясък, а зад гърба има пресъхнала река с папури. Ксанемос пък се намира точно на края на пистата на летището, което значи, че плажуващите могат от много близко разстояние да виждат и да чуват излитащите самолети. Плажът иначе е с едър пясък и камъчета точно покрай водата, почти безлюден. Лалария е в северната страна на острова обграден от отвесни скали. Достъпен единствено с корабче. За този плаж се говори като за райско място и е доста широко рекламиран..

След дълго висене на слънце обикновено човек огладнява и е грехота да не задоволи тази си физическа потребност на следните места: Таверна Анатоли – отлична кухня, ниски за острова цени, прилична гледка от терасата, малко хора и романтична обстановка. Таверна Дионисос е друга алтернатива, а Таверна Аспролитос  определено е най-добрата таверна на острова. Големи порции, изключително любезен персонал, професионално обслужване и перфектна кухня. Рокендрол бар – приятен бар, бързо обслужване, събира повечето млади хора на острова.

     

Ако търсите типичният гръцки ресторант “Scuna” няма да ви разочарова, а и е точно на морето. Ресторантът със средиземноморска кухня “Mediterranean”, намиращ се на последния етаж в сграда до старото пристанище, разкрива прекрасна гледка към морето. Коктейлите на острова като цяло са по-скъпи, но пък в повечето има обявен happy hour, когато са на половин цена.

Къде: остров Скиатос, Споради, Гърция
Най-добро време: април – октомври

Само с Trips2Go.bg !

Снимки: Travel Magazine 

By |2020-07-15T14:39:27+03:00July 14th, 2020|Destinations|0 Comments